Hafif çelik yapı sektörünün önde gelen firması Steelife, sektöre bir ilk daha sunuyor. Modüler Yaşam Ünitesi Projesi’ni hayata geçiren Steelife, projenin ilk örneğini 29 Mayıs Üniversitesi’nin öğrenci yurdu olarak inşa etti.
Türkiye’de ilk hafif çelik sistem binayı kuran Vefa Group’un hafif çelik yapı markası Steelife, sektörde bir ilke daha imza atarak Modüler Yaşam Ünitesi Projesi’ni hayata geçirdi. Steelife, projenin ilk örneğini de 29 Mayıs Üniversitesi’nin yurdu olarak inşa etti.
Steelife Genel Müdürü Bülent Aydın, galvanizli hafif çelik yapı sistemi kullanılarak üretilen modüler yaşam ünitelerinin Türkiye’de ilk defa Steelife tarafından geliştirildiğini ve üretildiğini söyledi. Steelife’ın modüler yaşam ünitelerinin kalıcı yaşam alanlarının konfor ve estetiğine sahip olduğunu vurgulayan Aydın, sistemin diğer yapı sistemlerine göre avantajlarına da dikkat çekti. Üretimin kontrollü ve daha hızlı yapılabildiğini söyleyen Aydın, “Steelife’ın geliştirdiği modüler yaşam ünitelerinin üretiminin neredeyse tamamı fabrikada tamamlanmaktadır. Böylece fabrikadaki teknolojik altyapı ile yürütülen süreçler, tüm süreçlerin yüzde 98’ini oluşturmaktadır. Bu da standartların uygulanabilirliği ve kontrolü konusunda avantajlar sunmaktadır. Üretim daha kontrollü ve daha hızlı yapılabilmektedir” diye konuştu.
Sökülüp, taşınabiliyor
Sistemin maliyet avantajına da değinen Bülent Aydın, konuyu bir örnekle şöyle anlattı: “Üniversiteler, yeni kampüs inşaatlarının tamamlanmasını beklerken daha sonra taşınabilir olan modülleri tercih ettiklerinde maliyetten önemli avantajlar sağlamaktadırlar. Üstelik öğrencilerinin konforundan ve estetik beklentilerinden taviz vermelerine gerek kalmamaktadır. Diğer taraftan kampüslerin artan ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmesi durumunda da kendilerine yakın olan kiralanabilir alanlara da benzer uygulamalar yapabilmektedirler. Yeni kampüse taşınma ya da kiralanan alandan vazgeçilmesi durumunda ise binalarını yeni yerlerine taşıyabilmekte, satabilmekte ya da söküp başka birine kiralayabilmektedirler.”
Yüksek izolasyon değerlerine sahip
Modüler Yaşam Üniteleri’nin galvanizli hafif çelik yapı sistemi ile üretildiği için hafif çelik konstrüksiyondan oluşan taşıyıcı sisteme sahip olduğunu belirten Bülent Aydın, bunun yanında modüler bir yapı sistemi oluşturulmak üzere tüm detayların yeniden tasarlandığını, projelendirildiğini ve üretildiğini ifade ederek, üretim aşamaları hakkında da bilgi verdi. Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Ünitelerin üretimi, hafif çelik konstrüksiyon iskeletin üretimi ve montajı ile fabrikada başlamakta ve yine tüm ince işlere ait imalatların fabrikada tamamlanması ile devam etmektedir. Her bir ünitenin duvar, çatı ve tabanlardaki ısı, ses izolasyonları Steelife galvanizli hafif çelik yapı sisteminin sağladığı yüksek izolasyon değerlerini aynen barındırmaktadır. Her bir duvarda izolasyon dört farklı malzemenin uygulandığı katmanlar ile sağlanmaktadır. Şantiyedeki ünite birleşimlerinin ardından her iki modül arasındaki yatay ve dikey yöndeki izolasyonların katmanları sekiz adede ulaşmış olmaktadır. Yalıtım değerlerinin ve yangın dayanımının özellikle yurt ve otel gibi amaçlarla kullanılan binalarda yüksek olması beklenmektedir. Steelife’ın modüler yaşam üniteleri bu beklentileri fazlasıyla karşılamaktadır. ”Ünitelerdeki soğutmanın klimayla, ısıtmanın ise elektrikli radyatörler kullanılarak gerçekleştirildiğini dile getiren Bülent Aydın, elektrikli radyatör ve klimanın ünitenin estetik ve konforunun ideal seviyeye ulaşmasını sağladığını, pencerenin boyunun ise ünitenin içine ışığın daha fazla girmesini sağlayacak şekilde tasarlandığını kaydetti. Aydın, “Her ünitenin kendine ait bir su ve elektrik tesisat şaftı vardır. Bu tesisat şaftına erişim ise oldukça kolay olacak şekilde planlanmıştır. Böylece herhangi bir istenmeyen durumun kolaylıkla düzeltilmesi mümkün olmaktadır” diye konuştu.
İstendiğinde oda eklemesi yapılabiliyor
Her bir ünitenin bir diğeri ile sekiz farklı bağlantı noktasından birleştirildiğini söyleyen Bülent Aydın, bu bağlantı noktalarındaki birleşimlerin tamamen cıvatalar ile yapıldığını kaydetti. Aydın, şöyle devam etti: “Bu sayede ünitelerin şantiyedeki birleşimleri çok hızlı yapılabilmekte, daha sonra gerektiğinde birbirlerinden kolaylıkla ayrılabilmekte, ünitelerin birleşimiyle oluşan binaya yeni üniteler yatay ya da dikey yönde rahatlıkla eklenebilmektedir. Buna göre yatayda herhangi bir adet sınırı olmaksızın birleşim yapılabilirken dikeyde uygun çözümler geliştirilerek çok katlı binalar oluşturulabilmektedir. Ünitelerin birleşim noktaları ve birleşim sırasındaki montaj işleminin izleri ise tasarım sırasında gizlenmiştir. Şantiyede yapılan birleşimlerin ardından iç mekan ve dış cephedeki tasarımlar sayesinde binanın bir bütün olarak görünmesi sağlanmaktadır. Ayrıca binanın modüllerden oluştuğu izlenimini veren ve modüllerin belirgin olarak görünebildiği tasarımlar da yapılabilmektedir. Her bir ünitenin ebadı ise genişliği 3 metre olmak üzere 12 metre uzunluğa kadar olabilmektedir.”
Projenin ilk örneği: 29 Mayıs Üniversitesi Öğrenci Yurdu 55 günde tamamlandı
Modüler Yaşam Üniteleri’nin ilk örneğinin 29 Mayıs Üniversitesi Öğrenci Yurdu olduğunu söyleyen Bülent Aydın, 29 Mayıs Üniversitesi Öğrenci Yurdu’nda kullanılan her bir modülün 3 çarpı 7 metre ebadında üretildiğini kaydetti. Aydın, şöyle devam etti: “120 kişilik yurt binası 44 adet ünitenin birleşimiyle üretim ve montaj dahil 55 günde tamamlanmıştır. İki katlı yurt binasını her bir katında 22 ünite kullanılmıştır. Ünitelerden üç tanesi giriş ve merdiven, bir tanesi ortak alan modülü olarak kullanılırken diğer 40 ünite 3’er öğrencinin yaşayabileceği şekilde dizayn edilmiş ve üretilmiştir. Yaşam ünitelerinin her birinde üç adet yatak, çalışma masası, giysi dolabı ve banyo var. Banyo bölümü duş teknesi, klozet ve lavabodan oluşmaktadır.”
Steelife Modüler Yaşam Ünite Projesi